
 

IN THE SUPREME COURT OF SEYCHELLES

THE REPUBLIC

VERSUS
1. LEONEL DODIN

MERVIN ARNEPHY
CHRISTOPHER FREMINOT
HELM SOUNADIN

2. MARTIN ARRISOL

                                                                                                                                                                      Cri
minal Side No 47 of 2008
…………………………………………………………………………………………………

Mr. D. Esparon together with 
Mr. R. Govinden for the Republic
Mr. B. Hoareau standing in for 

Mr. C. Lucas for the 1st Accused

Mr. B. Hoareau for the 2nd, 3rd, and 5th Accused

Mr. B. Georges for the 4th Accused

RULING

Gaswaga,    J

When inspector Francois (Pw4 ) was testifying Mr. Georges raised an objection to

the witness being re-examined by Mr. Govinden, the Deputy Attorney General who

had all  along  been  appearing  together  with  State  Counsel,  Mr.  Esparon  for  the

Prosecution.    The said witness was called to the stand and taken through the entire

examination-in-chief  by  Mr.  Esparon.  The  defence  contends  that  in  such

circumstances Mr. Esparon should finish off with his witness unless it so turns out

that for one reason or another he is prevented from carrying through his exercise. 
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For example where the examining Counsel is taken ill,  withdraws from the case,

dies, etc.    Mr. Esparon submitted that if two or more Counsel are appearing jointly

for a party it is up to them to agree and organize themselves on how to conduct their

case.    They speak with one voice but may appear alternatingly whenever necessary

or called upon to address any issue that may come up before the Court.    He cited

Adrian Keane, The Modern Law of Evidence, 4  th   Edition P. 170.      Which states

that “a witness who has been cross-examined may be re-examined by the party who

called him.” – The essence here is that the party does the examination-in-chief as

well as to re-examination but if represented by one or more Counsel any of them

would be at liberty to chip in anytime and play any role on behalf of the client.    This

is not restrictive.

A perusal of the Criminal Procedure Code, Cap 54 reveals that our law is silent on

the  matter.      The  Constitution  only  spells  out  the  right  of  an  accused  to  be

represented by Counsel of his choosing without  giving further specifications.    In

such circumstances Section 4 of the Courts Act, Cap 52 is instructive:

“The Supreme Court shall be a Superior Court of Record and, in addition

to any other jurisdiction conferred by this Act or any other law, shall have

and may exercise the powers, authorities and jurisdiction possessed

and exercised by the High Court of Justice in England”.

Further, with regard to evidential matters Section 12 of the Evidence Act, Cap. 74 is

relevant and I find it opposite to reproduce it:-
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“Except where it is otherwise provided in this Act or by special laws now

in force in Seychelles or hereafter enacted,  the English law of evidence

for the time being shall prevail”.

My attention has been drawn to paragraph  8-55 of Archbold, 1992 Vol 1    which

states that “ after the witness has been sworn or has made the necessary affirmation

or declaration Counsel for the party who calls him proceeds to examine him ”.    But

paragraph  514 of Archbold,  1976 39  th   Edition      goes beyond and caters for  a

situation where examination-in-chief is done by two Counsel.    It reads:

“When a witness is under the examination of a junior  Counsel,  the

leading Counsel may interpose, take the witness into his own hands,

and finish  the  examination;  but  after  one Counsel  has  brought  his

examination to a close, no other Counsel on the same side can put a

question to the witness”.    

As for re-examination Archbold, 1992    paragraph    8-246    thereof states:-

“If any new fact arises out of the cross-examination, the witness may be

examined as to it by the Counsel who first examined him”.

It is now clear that only the leading Counsel can take over the examination of

a witness at any point from a junior Counsel.    Although a change of Counsel

does not prejudice the defence in any way, the above authorities suggest that

once a Counsel embarks on the examination of a witness he should complete

the whole testimony including the re-examination.
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Accordingly, Mr. Georges’ objection is upheld.

…………………….

D. GASWAGA
JUDGE

Dated this 1st day of October 2008
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